A település

Lulla

Lulla község Somogy megye északkeleti, dombokkal tagolt területén, Külső-Somogyban fekszik, légvonalban mintegy 10 kilométerre a Balaton déli partjától. A falu négy részre tagolódik, melyek a következők: Jabapuszta, Felső- és Alsófalu, valamint Kisecseny. A 2015. évi népszámlálás alapján lakóinak száma 176 fő, területe 10,7 km2, népsűrűsége 17.13 fő/km2.

A község a balatoni táj déli peremén helyenként lankásabb, helyenként meredekebben területén fekszik. Legmagasabb pontja a Flóra-hegy 287,8 m magas.

A legnagyobb folyóvíz a Jaba-patak, melynek felduzzasztásával Bálványos határában víztározót hozott létre a Termelőszövetkezet, mely mára a környéken valóságos horgászparadicsommá nőtte ki magát.

A települést erdők övezik, jellegzetes fái a gyertyán, a szilfa, a hárs és az akác. Az erdők növény- és állatvilága igen gazdag, vadállománya pedig jelentős, fontos vadászati terület.

A település 2012-ig egy zsákfalu volt, aszfaltozott úton csak délről, Tab irányából lehetett megközelíteni. Ekkor került átadásra az új út, mely Balatonendréden át összekötötte a falut a Balaton-parttal. Azóta a falu lakosságának csökkenése megtorpant, új beköltözők és vállalkozások formálják a falu jövőjének alakulását.
A faluban számos kiállítás, emlékmű, a környékén pedig sok szép gyalogos és kerékpártúra lehetőség, valamint több turisztikai, vendéglátó szolgáltatás várja az idelátogatókat.

Lulla története, történelme

A község egyszerre mondható réginek és fiatalnak. A település területe már az őskortól lakott volt, egy 1264-es oklevél már név szerint említi egyházát, a falu azonban a 19. századra elnéptelenedett.

1907-től azonban új telepesek érkeztek Tolna megyéből, a döntő többségük Gyönk községből, több család érkezett a Fejér megyei Lajoskomáromból, valamint további lakosok jöttek még Somogy és Zala megyéből.

A falu újkori története tehát 1907-től datálódik, ekkor épült fel a falu a mai helyén, a korábbi településtől hozzávetőleg 2 km-re délre. Az új helységet a telepesek Lullatelepnek nevezték, de hivatalos neve Lulla-puszta volt.

Az újonnan települt falu és Torvaj között félúton pedig kiépült Kisecseny (lakosainak zöme a Somogy megyei Ecsenyből érkezett, innen a településrész neve), mely ma Lulla részét képezi.

A település harmadik részét Lulla-Szőlőhegy alkotta, mely úgynevezett halmaztelepülés volt, házai a dombok, völgyek között elszórtan helyezkedtek el. 32 család élt itt a század első évtizedének fordulóján, ők voltak a település legrégebbi lakói.

A falu közigazgatásilag a szomszédos Torvajhoz tartozott az újratelepülést követő években. Az önállósodási törekvések egyik fontos állomása volt, hogy 1925-ben a település evangélikus családjai egyházilag különváltak Torvajtól, és az év végén az első iskolát is felavatták. 1940-ben megalakult a katolikus iskola is, melynek létrehozását a tihanyi apátság támogatta, hogy ily módon a Jaba-pusztai birtokán élő gyerekek oktatása is biztosított legyen.

Időközben a lakosok 1938-ban újabb kísérletet tettek az önállósodásra, ám ezúttal is elutasításra találtak. A közösség azonban egyre jobban összekovácsolódott, a sváb lakosság elmagyarosodott, a II. világháború idején sem csatlakoztak a nemzeti szocialista mozgalmakhoz, a hadkötelesek pedig magyar katonaként vonultak be.